Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Εμφάνιση στο Σούλι Κορινθίας (8/8/09)



Το Σάββατο 8 Αυγούστου 2009, ο Λαογραφικός Όμιλος Ορχομενού χόρεψε στο γραφικό Σούλι Κορινθίας προσκαλεσμένος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Σουλίου.
Το Σούλι Κορινθίας βρίσκεται στην ημιορεινή ζώνη του νομού Κορινθίας σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την Κόρινθο και 9 από το Κιάτο. Συνδυάζει ταυτόχρονα βουνό και θάλασσα μιας και η απόσταση του από την παραλιακή ζώνη είναι μόλις 10' και το υψόμετρό του 650 μέτρα.
Το Σούλι είναι γνωστό ως το "μπαλκόνι του Κορινθιακού" καθώς με μια ματιά κανείς μπορεί να διακρίνει τον Κορινθιακό κόλπο, το Κιάτο, τη Βόχα, το Λουτράκι, τις Αλκυονίδες νήσους, τη Στερεά Ελλάδα, τη Ζήρεια κ.α Το όνομα του χωριού προϋπήρχε. Δεν προέρχεται από τους Σουλιώτες της Ηπείρου που εγκαταστάθηκαν στο χωριό. Σούλι σημαίνει πάνω απ'όλα, ψηλότερο απ'όλα.
Το χωριό αριθμεί περίπου 500 μόνιμους κατοίκους, αριθμός ο οποίος αυξάνεται τις γιορτές και το καλοκαίρι. Το εισόδημα των κατοίκων βασίζεται κυρίως στην καλλιέργεια της "ραζακιάς"(άσπρο σταφύλι - σουλτανίνα) και στις ελιές. Αρκετοί από τους κατοίκους ασχολούνται και με τις επιχειρήσεις. (http://www.soulikorinthias.gr)
Οι κάτοικοι υποδέχθηκαν θερμά τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου και του πρόσφεραν παραδοσιακά ντόπια εδέσματα. Η εκδήλωση ξεκίνησε με δρώμενο που είχε θέμα το παραδοσιακό στόλισμα της νύφης της περιοχής του Σουλίου. Στη συνέχεια ακολούθησαν χοροί από τις Κυκλάδες και τη Θράκη. Ο Λαογραφικός Όμιλος Ορχομενού χόρεψε χορούς της περιοχής μας (Πανηγυράκι, Καλαματιανό, Τσάμικο, Συρτοκούνητο, Καγκέλι) με χοροδιδάσκαλο τον κ. Κων/νο Πατσαλή και κέρδισε τα χειροκροτήματα του κόσμου που από νωρίς είχε κατακλύσει το προαύλιο της Ι.Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου του χωριού. Κατόπιν ακολούθησε παζάρι όπου τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Σουλίου πουλούσαν παραδοσιακά χειροποίητα εδέσματα σε όλο τον κόσμο που αμέσως έσπευσε να τα τιμήσει.
Ο Λαογραφικός Όμιλος Ορχομενού θέλοντας να ευχαριστήσει τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Σουλίου για τη φιλοξενία , του πρόσφερε παραδοσιακά προϊόντα του Ορχομενού και τον προσκάλεσε σε μια από τις επικείμενες εκδηλώσεις στην έδρα του Ομίλου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου